- Není skladem






Ječmen (čerstvě vylisovaná a rychle a šetrně usušená šťáva z výhonků) je mírně alkalický, svěží, enzymaticky živý nápoj plný vitaminů, minerálních látek, stopových prvků a aminokyselin. Jeho vlastnosti vykazují všechny pozitivní vlastnosti zeleniny. Jedna lžička Ječmene odpovídá svou výživnou hodnotou několika kusům organicky vypěstované zeleniny, např. dvěma hlávkám brokolice.
(upravuje se pomocí modulu Ujištění zákazníka)
(upravuje se pomocí modulu Ujištění zákazníka)
(upravuje se pomocí modulu Ujištění zákazníka)
Guarantee safe & secure checkout
Čerstvě vylisovaná a rychle a šetrně usušená šťáva z výhonků mladého ječmene. Je to mírně alkalický, svěží, enzymaticky živý nápoj plný vitaminů, minerálních látek, stopových prvků a aminokyselin. Není náhradou pestré stravy, je však jejím kvalitním doplňkem. Jeho vlastnosti vykazují všechny pozitivní vlastnosti zeleniny. Jedna lžička Ječmene odpovídá svou výživnou hodnotou několika kusům organicky vypěstované zeleniny, např. dvěma hlávkám brokolice. Uživatelsky je však praktičtější pro svou rychlou a snadnou přípravu. Na trhu má své pevné místo již více jak 40 let. Na jeho účinky bylo vypracováno několik desítek vědeckých prací a lékařských studií a výzkumy stále pokračují.
Složení: sušená šťáva z listů mladého ječmene, organický maltodextrin, organická celozrnná rýže
Balení: 250g
Dávkování: 1 kávovou lžičku (cca 1,5g) rozmíchat do 1,5 - 2 dcl chladné neperlivé vody nebo oblíbeného džusu 1-2 krát denně na lačno, děti do 10 let ½ lžičky 1-2 krát denně
Skladování: v chladnu, suchu a temnu (ne v lednici)
Nutriční látky:
Vitaminy: A (100% betakaroten), B1 (Thiamin), B2 (Riboflavin), B3 (Niacin), B5 (kyselina pantothenová), B6 (Pyridoxin), B12 (Cobalamin), C, E, K, Biotin, Cholin, kyselina listová
Minerály: bór, vápník, chróm, kobalt, měď, jód, železo, hořčík, mangan, nikl, fosfor, draslík, selen, sodík, síra, zinek a dalších více jak 50 stopových prvků.
Enzymy: kataláza, cytochromoxidáza, DNáza, FA-oxidáza, hexokináza, dehydrogenáza, nitrát reduktáza, nitro-oxyreduktáza, peroxidáza, fosfatáza, fosfolipáza, polyfenoloxidáza, RNáza, superoxiddismutáza, transhydrogenáza, hexokináza, aminotransferáza, aspartáza .
Aminokyseliny: alanin, arginin, asparagová kyselina, cystein, glutamová kyselina , glycin, histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, fenylalanin, prolin, serin, threonin, tryptofan, tyroxin, valin.
Esenciální mastné kyseliny: linolová a linolenová kyselina.
Ostatní fytolátky: chlorofyl, bioflavonoidy, 2"-O-Glykosylisovitexin (2"-O-GIV).
Některé nutriční hodnoty na 3g (doporučená denní dávka)
Energetická hodnota |
44,00 kJ/10 kcal |
Cukry |
2 g |
Bílkoviny |
700 mg |
Tuky |
150 mg |
Chlorofyl |
44,70 mg |
Minerální látky:
Draslík |
264,0 mg |
Vápník |
21,54 mg |
Hořčík |
6,74 mg |
Železo |
1,47 mg |
Zinek |
0,22 mg |
Mangan |
0,16 mg |
Měď |
0,04 mg |
Sodík |
25 mg |
Vitaminy:
Vitamin A (betakaroten) |
750 IU/ 0,93 mg |
Vitamin C |
9,87 mg |
Vitamin E |
1,53 mg |
Vitamin B1 |
0,04 mg |
Vitamin B2 |
0,08 mg |
Vitamin B3 |
0,32 mg |
Vitamin B5 |
0,15 mg |
Vitamin B6 |
10,2 mcg |
Vitamin B12 |
2,40 mcg |
Kyselina listová |
19,20 mcg |
Biotin |
1,44 mcg |
Některé blahodárné účinky těchto nutričních látek na organizmus:
Minerální látky a stopové prvky
Ječmen je zdrojem mnoha důležitých minerálních látek a stopových prvků. Obsahuje významné množství manganu a zinku a ve srovnání například s pšenicí obsahuje 25x více draslíku, 5x více železa, 37x více vápníku, více než dvojnásobek hořčíku, ale o polovinu méně fosforu, kterého je ve většině běžných potravin nadbytek (např. mléčné výrobky). Tolik potřebný vápník, jehož nedostatek způsobuje osteoporózu a kazivost zubů, je v Ječmeni obsažen ve formě pro náš organizmus snadno využitelné, na rozdíl od vápníku v mléčných výrobcích. Zahříváním mléka (pasterizací) se vápník organický mění na anorganický, což může vést k jeho nežádoucímu ukládání v organizmu a vzniku např. ledvinových kamenů.
Vitaminy
Vitaminy, které obsahuje, aktivují enzymy pomáhající při prevenci nemocí a patologických stavů. Ječmen má vysoký obsah betakarotenu, vitaminu C, E, vitaminů řady B, biotinu, kyseliny listové, kyseliny pantotenové a cholinu. Dodává nám tedy vitaminy, jejichž nedostatkem trpíme, protože v našem jídelníčku převládají potraviny, které zpracováním, dopravou a následnou úpravou ztratí živiny dříve, než se dostanou na stůl. Například obsah vitaminu C v čerstvě nastrouhané ředkvičce klesne na vzduchu až o polovinu již za pouhých pět minut. Množství vitaminů B1 a B2 v potravinách dramaticky klesá při vaření. Mnoho průmyslově upravovaných potravin našemu organizmu při procesu trávení vitaminy dokonce odčerpává.Vitaminy a ostatní živiny v Ječmeni však zůstávají díky patentované technologii stále aktivní.
Enzymy
Díky šetrnému zpracování obsahuje Ječmen celé spektrum živých enzymů. Vědci identifikovali v lidském těle přes 3 000 enzymů. Bez enzymů dochází k narušení všech důležitých životních funkcí jako je trávení, dýchání, pohyb apod. V roce 1979 zaznělo na Generálním zasedání japonských farmaceutických společností, že extrakt zeleného ječmene obsahuje více než 20 enzymů a nové studie odhalují další a další. V Ječmeni se nachází i superoxid dismutáza (SOD), likvidátor volných radikálů, cytochrom oxidáza, enzym urychlující oxidaci a redukci, peroxidáza rozkládající peroxid vodíku na kyslík a vodu pro snadné vyloučení z těla, oxidáza nutná ke zpracování mastných kyselin, transhydrogenáza důležitá pro srdeční tkáň atd. Většina komerčně dostupných enzymatických přípravků (i těch na systémovou enzymoterapii) získává enzymy z krve, orgánů a tkání živočichů a obsahuje mnohdy jen tři (pouze zažívací) enzymy. Mnozí odborníci tyto zdroje zpochybňují a doporučují ryze rostlinnou enzymoterapii.
Bílkoviny
45 % hmotnosti Ječmene tvoří bílkoviny (u bílé mouky je to pouze 10 %). Ty mají nízkou molekulární hmotnost a lidské tělo je snadno využívá při stavbě tkání. Ječmen podporuje zdravý růst těla. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice.
Antioxidanty
Ječmen má také silné antioxidační účinky. Obsahuje účinný antioxidant 2"-O-glykosylisovitexin (GIV). Jeho antioxidační aktivita proti oxidačnímu poškození lipidů pokožky způsobenému UV zářením je přibližně 500krát vyšší než aktivita vitaminu E. GIV také podporuje vysokou tlumící aktivitu aterosklerózy naměřenou v krevní plasmě. Jeho aktivita několikanásobně převyšuje aktivitu vitaminu C.
Mezi přítomné silné antioxidanty patří i superoxid dismutáza (SOD), který pomáhá omlazovat buňky, a o kterém se předpokládá, že souvisí s dlouhověkostí, a sukcinát alfa-tokoferola, u něhož je prokázána silná antimutagenní aktivita, tzn. že snižuje riziko nádorových onemocnění včetně rakoviny prsu a tračníku.
Chlorofyl
Ječmen je bohatý na přírodní zázrak - chlorofyl. Ten je znám především pro své dezinfekční vlastnosti. Proto je možné zelenou šťávu použít při ošetření popálenin a kožních zranění. Působí i protizánětlivé a má antioxidační vlastnosti. Chlorofyl pomáhá tělu přijímat železo a napomáhá tak při odstranění chudokrevnosti. Při užívání chlorofylu (zeleného „krevního" barviva rostlin) v zelené šťávě byl zaznamenán i vzrůst hladiny hemoglobinu v krvi (červeného krevního barviva živočichů).
Podle odborníků z Kalifornslé univerzity v Davisu má chlorofyl pozitivní vliv i na bohatost mužského spermatu a potenci. Za zmínku stojí i jeho schopnost bránit růstu bakterií způsobujících zápach v dutině ústní. Proto se doporučuje zelenou šťávu před polknutím chvilku „poválet" v ústech.
Acido-alkalická rovnováha
Vařená strava a rafinace potravin způsobují překyselení organizmu, které se často projevuje pálením žáhy. V těle klesá pH a dochází k zatížení imunitního systému. V kyselém prostředí se daří zánětům, infekcím, stoupá kazivost zubů a vzrůstá i riziko vzniku rakoviny. Protože zelená šťáva je mírně zásaditá, dokáže Ječmen tento stav zvrátit a nastolit acido-alkalickou rovnováhu. Známkou toho je zmizení pálení žáhy.